In september 2017 ben ik naar de poppenhuisbeurs in Eindhoven geweest. Eigenlijk wilde ik niets kopen, maar... dat liep natuurlijk geheel anders.

Één van de standhouders verkocht resin beeldjes van kerstmannetjes en -vrouwtjes, ik was meteen verliefd! Ze hadden ook leuke rendierkoppen daar heb ik er ook maar 1 van genomen.Natuurlijk moesten de poppetjes een eigen ruimte hebben dus er werden meteen ook maar een kijkkastje en behang gekocht. Ongepland vertrokken we met de armen vol met spullen terug naar huis.

 Resin figuren, de kerstman met zijn vrouw.

 

Ik zag al helemaal voor met hoe het zou worden, een sfeervolle kamer met de kerstman zijn vrouw en een rendierkop boven de openhaard. Helemaal fout gedacht, mijn nichtje wees me erop dat de kerstman rendieren heeft om zijn slee te trekken en hij zou nooit hun kop aan de muur hangen. Ze had gelijk dus ik moest wat anders verzinnen. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de rendierstal met een staldeur uit te laten komen in de kamer en zo kan het rendier naar binnen kijken. Een oplossing naar ieders tevredenheid!

 

De bouw

Ik ben begonnen met het kijkkastje goed te schuren en daarna de buitenkant van een kleurtje voorzien. Aan de binnenkant heb ik stickers geplakt waar alles moest komen.Kijkkastje buitenzijde geschilderd

 

Plafond, vloer en haard

Vervolgens heb ik de haard geplaatst en ben aan de vloer en het plafond begonnen. Deze heb ik beide van ijslollie-stokjes gemaakt.

Indien u informatie wil over het maken van de haard lees dan mijn artikel: Een miniatuur haard

Kijkkastje plafond van ijsco-stokjes

 

Kijkkastje vloer gemaakt van ijsco-stokjes

 

Behangen

Voor het behangen werden de vloer en het plafond van de juiste kleur voorzien. Ik heb van te voren geschilderd om geen risico te lopen dat er verf op het behang terecht komt. Alles wat ik nu nog in de kijkkast aanbreng is van te voren geverfd.

kijkkastje behangen

Op de bovenstaande foto is ook al te zien waar de staldeur moet komen. Deze komt niet tegen de achterwand maar een stukje naar voren en een beetje schuin, dit om het geheel wat meer diepte te geven.

 

Staldeur en plafondbalken

Op de volgende foto is de staldeur geplaats en ben ik met de verlichting begonnen.

De balken zijn van te voren op maat gemaakt en geverfd. In de balken zijn sleuven gemaakt om de draden van de verlichting weg te werken.gebeitste balken voor in het kijkkastje

Het balkenplafond klaar

 

Afwerking

Op de bovenstaande foto is te zien dat het plafond en de deur op zijn plaats zitten. Er komen nu nog een raam, de plint en twee dragers voor de grote balk en dan kan met de inrichting begonnen worden!

 

Eindresultaat kijkkastje