Één van de dingen die ik beslist op mijn baan wilde hebben was klein draaischijfje. Het hoefde niet zo'n luxe kant en klare te zijn, maar gewoon een heel eenvoudige die wel elektrisch te bedienen is. Het leek me een leuke uitdaging om deze helemaal zelf te bouwen.

Het idee

Zoals te zien is op de onderstaande foto wordt de draaischijf aangedreven door een motortje met vertraging.

 

De stroom naar de rails, die op de draaischijf liggen, gaat via de sleepcontacten op de as. Hiervoor heb ik 2 stukjes kopertape aangebracht waar de + en - op aangesloten zijn.

De rails die uitkomen op de draaischijf krijgen dezelfde stroom als de rails op de draaischijf maar kunnen aan- of uitgeschakeld worden. Op de volgende foto is de bedrading te zien.

De Bediening

Voor de bediening van de draaischijf hebben we dit eenvoudig kastje gemaakt:

 

Met dit kastje kan de draairichting van de schijf gekozen worden door middel van de witte drukknopjes. Op welke rails stroom staat wordt bepaald met de standenknop (links), de rails waar de de spanning op staat wordt dan met een ledje aangegeven. Ook de snelheid en de rijrichting van de locomotief kunnen geregeld worden dit gebeurt met de rechter draaiknop en de twee zwarte drukknopjes.

Deze schijf heeft niet het gebruiksgemak van een kant en klare draaischijf en er is best wel 'fingerspitzengefühl' voor nodig om de schijf op de juiste plaats te laten stoppen, maar het ding doet wat het moet doen en daar gaat het om.